Шорт-трек. Українську першість за участю київської "Вершини" прийняла польська ковзанка

01.04.2024

З 27 березня по 28 березня Білосток, Республіка Польща, приймав чемпіонат України з шорт-треку серед юніорок та юніорок, юнаків та дівчат, дорослих.

Участь взяли понад 60 шорттрекистів з традиційних у цьому виді спорту регіонів України: Київ, Харківщина та Сумщина.

За нагороди всеукраїнської першості на польському льоді боролася команда КДЮСШ «Вершина» (Київ) під керівництвом тренерського штабу Софії Власової та Лесі Костромітіної.

В результаті вершинівці стали володарями восьми нагород – чотири золота, срібло та три бронзи.

  • Два третіх місця на дистанціях 1500 м і 1000 м серед дівчат посіла Олександра Кривошея.
  • Також бронзу серед хлопців на 500 м виборов Олександр Курсенко.

В естафеті у дівчат – золото і срібло:

  • Перше місце посіла команда у складі Олександри Кривошеї та Марини Ахрамчук, яким допомогли дістатися найвищої сходинки п’єдесталу пошани харків’янки.
  • Команда у складі Марія Хохелько, Мілана Білаш, Маргарита Горова, Марія Гришко посіла друге місце.

Окремо відзначимо три золота у класі А Марії Хохелько - чемпіонські титули на 500-метрівці, на дистанції 1000 метрів (де вона також зробила «свіп») та на найдовшому відрізку 1500 м.

В ексклюзивному коментарі прес-службі «Вершини» про льодові баталії першості країни розповіла тренерка команди Леся Костромітіна.

- Прокоментуйте, будь ласка, виступ ваших підопічних.

- Результат міг би бути ліпшим. Але це діти 2011 року народження, і при виступі на такому рівні змагань їх в буквальному сенсі долав страх. Кривошея падала, Курсенко робив фальстарти. Та між тим діти виступили добре. В естафеті за перше місце нам допомагали харківʼянки. Срібло в тій же естафеті кияни спромоглися взяти самотужки.

- Окрім дітей участь брали і дорослі ковзанярі…

- Найбільш приємно вразили виступи дорослих шорттрекистів, якізараз постійно тренуються на польському льоду. Неймовірна швидкість, високий клас підготовки, та й сама ефектна антропометрія хлопців і дівчат вражає. І не дивно, чому вони з впевненістю гідно виступають на європейських  та світових аренах.

- Чому чемпіонат України - у Польщі?

- Саме тут тренуються  і змагаються українські ковзанярі, в основному 2004 року народження. Свого часу вони виїхали від війни з російським окупантом до Польщі, щоб мати змогу продовжувати кар’єру і власне зберегти життя. Треба віддати належне польській стороні - наші спортовці мають можливість тут жити, харчуватися та тренуватися безкоштовно. Відзначу також чудову якість льодового покриття на ковзанці Білостока, який дозволяє безпечно розвивати високі швидкості і відточувати ковзанярську майстерність. В Україні так тренуватися змоги немає - в Києві з таким льодом проблеми, Суми і Харків перебувають під постійними авіаударами росіян…

Відзначимо, що переживання нашої тренерки в ці дні стосувалися не тільки спортивних подій у Польщі, а й трепетна увага була прикута до Кременчука. Адже саме там тривала фінальна серія чемпіонату України з хокею, де за київський «Сокіл» заграний син Володимир Костромітін. І переживання стосувалися не самої гри - саме в ці дні ворог нещадно «утюжив» місто авіауадарами, матчі призупиняли, хокеїстів спускали в укриття. Та все обійшлося – юний Костромітін привіз трофей до столиці.

Дякуємо Збройним силам України за можливість для наших спортсменів займатися улюбленою справою, тренуватися, змагатися й прославляти державу на спортивних аренах! Слава Україні!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram